Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dania półmięsne

Ryż po meksykańsku

Składniki: 6 parówek, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasolki, 2 małe cebule, 3 woreczki ryżu, chili, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru. W tym samym czasie zaczynamy gotować ryż. Do parówek…

Paszteciki z mózgu w muszelkach

Wymoczyć w wodzie 2 mózgi cielęce i wyżyłować, odgotować w wodzie z trochą octu, soli, ostudzić aż stężeją i pokrajać w kostki. Przesmażyć w maśle na biało utartą lub drobno usiekaną cebulę, dosypać 2 łyżki utartej bułki lub małą łyżkę mąki, rozprowadzić rosołem, dodać małą filiżaneczkę dobrej kwaśnej śmietany, włożyć pokrajany móżdżek, osolić, zacisnąć cytryną…

Stek bawarski

Składniki:

 

  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 15 dag ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skondensowanego mleka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Pilaw z kurczakiem 2

Składniki: 25 dag długo ziarnistego ryżu 25 dag piersi z kurczaka 1/2 l rosołu z drobiu ( może być z kostki) 1 średnia cebula 2 dojrzałe pomidory 5 dag orzechów włoskich tymianek, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone na małe kawałki mięso kurczaka i obrumienić przyprawiając…