Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dania półmięsne

Bigos warzywny

Składniki: 1 średni kabaczek 2 świeże papryki 3-4 pomidory 2 cebule 20 dag kiełbasy 5 dag oleju kujawskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona, pokroić w grubą kostkę, posolić i dusić przez kilka minut w małej ilosci wody. Nie przerywając duszenia dodawać kolejno: pokrojoną w paski paprykę i obrane ze…

Ziemniaki z niespodzianką

Składniki: 4 duże ziemniaki 1 kabanos 1 czerwona papryka ok. 15 dag kwasnej śmietany 2 łyżeczki ziół prowansalskich słodka papryka w proszku posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bierzącą wodą. Gotować w mundurkach. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.Kabanosa pokroić w drobną kostkę. Strąk papryki przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych starannie…

Nalesniki wg. Marii Iwaszkiewicz

Nalesniki wg, wybranego przepisu usmazyc na masle. Oczyszczone pieczarki (nie obierac!) cienko posiekac i dusic z posiekana drobno cebula na masle. Proporcje dowolne, ale wiecej pieczarek, moze jak 1:4. Do uduszonych pieczarek dodac smietanki i sporo tartego sera, ma to byc geste. Na nalesniki ukladac cienki plaster szynki, na nim smarowac mase pieczarkowa, nalesniki zwijac…