Składniki:
-
- jajo
- 50 dkg ziemniaków
- pół cebuli
- 1 – 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 50 dkg mięsa z indyka
- 2 dkg mąki,(przysmażam na patelni aż nabierze brązowego koloru)
- jarzynka do mięs
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-3 łyżki śmietany
Składniki: 4 duże jabłka 20 – 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 10 dkg tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu jajko natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z każdego jabłka ściąć wierzchołek i za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek, oprószyć wnętrze jabłka szczyptą majeranku. Przygotować nadzienie. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z tartym serem i…
Składniki: główka kapusty białej lub włoskiej natka pietruszki 15 dkg ryżu 10 dkg cebuli 20 dkg wieprzowiny tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki rosołu 150 ml śmietany sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście,…
Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki (ja używam tortowej) kostka drożdży 4 jajka szczypta soli ok. szklanki mleka kostka margaryny ok.2 łyżek cukru Farsz: ok.1 kg karkówki bez kości 2-3 cebule sól, pieprz sucha bułka Sposób wykonania: Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką. Pózniej podlać wodą i dusić…