Składniki: 1 łyżka soli 170 g obranej fasolki szparagowej 2 łyżki octu z czerwonego wina 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki siekanej kolendry ¼ szkl. pomidora 115 g jicamy pokrojonej w słupki Sposób wykonania: Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku po czym ją odcedzić i odstawić.…
Tag: czerwone wino
Chłodniki
Chłodnik z owoców jagodowych z winem
by Ryszard Baliński • • 0 Comments
Cebula
Konfitura z cebuli
by Henryka Foryś • • 0 Comments
Bezalkoholowe
Miód z czerwonym winem
by Daria Wojnowska • • 0 Comments
Składniki: 1 l wytrawnego czerwonego wina 150 g miodu sok z 1 cytryny goździki cynamon imbir kardamon Sposób wykonania: Miód wymieszać z winem po czym doprawić do smaku. Dodać jeszcze sok z cytryny i żałość zagotować. Rozlać do filiżanek, podawać gorące.
Karp
Filet z karpia pieczony na grillu
by Ewa Ożóg • • 0 Comments
Składniki: 2 porcje filetów z karpia lub innej ryby słodkowodnej Marynata: 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dobrej musztardy 2 listki laurowe odrobina rozmarynu sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. W grubym foliowym worku umieścić rybę, dodać marynatę, dokładnie zamknąć, chwilę potrząsać na 1 godzinę odłożyć…