Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwone wino

Królik duszony w pomidorach

Składniki: 1 sprawiony królik 12 pomidorów koktajlowych 2 obrane, pokrojone cebule 2 rozgniecione w prasce ząbki czosnku ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina oliwa 1 łyżka ulubionych posiekanych ziół sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Przygotować marynatę. 4 łyżki oliwy wymieszać z czosnkiem,…

Poncz myśliwski

Składniki: 1 szkl. rumu 4 szkl czarownego wina 2 szkl herbaty ¾ szkl. cukru sok i skórka z 1 cytryny Sposób wykonania: Zaparzyć herbatę po czym wymieszać ją z sokiem i skórką z cytryny, cukrem oraz winem. Całość podgrzać na małym ogniu po czym przecedzić i wymieszać jeszcze z rumem. Przelać do szklanek.

Poncz herbaciano-winny

Składniki: ½ szkl. wody 3-4 goździki cynamon 1 ½ szkl. herbaty 1 szkl. czarownego wina ¼ szkl rumu ½ szkl. cukru plasterek cytryny Sposób wykonania: Do wody wrzucić goździki, cynamon oraz cukier. Następnie dodać jeszcze herbatę, rum, wino oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i podgrzać, wówczas przelać poncz do szklanek. Do każdej wrzucić jeszcze…

Poncz z czerwonego wina

Składniki: ¾ szkl. wody ½ szkl. cukru 3 szkl. czerwonego wina 2 goździki cynamon Sposób wykonania: Do wody wrzucić goździki, cynamon oraz cukier. Całość doprowadzić do wrzenia, wówczas całość przecedzić i wlać jeszcze wino. Ponownie zagotować. Przelać poncz do szklanek. Do każdej wrzucić jeszcze plasterek cytryny.

Tokań z polędwicy wołowej

Składniki: 500 g polędwicy wołowej 100 ml czerwonego wytrawnego wina 4 pietruszki 2 pomidory 1 łyżka oleju do smażenia 200 g foie gras 1 por 1 ostra zielona papryczka 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego 1 łyżeczki masła 1 łyżeczka mąki pęczek natki pietruszki 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz Sposób wykonania: Polędwicę skropić…