Składniki: 4 czerwone papryki ½ kg czerwonych ziemniaków 1 cebula ¼ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski, obrane ziemniaki w 2 cm kostkę a cebule na kawałki. Całość dokładnie wymieszać dodając oliwę. Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około…
Tag: czerwona papryka
Dipy
Dip z karczochów z papryką
by Ewa Bochenek • • 0 Comments
Składniki: 2 puszki serc karczochów 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 ząbki czosnku 2 szkl. majonezu biały pieprz ½ kg startego parmezanu Sposób wykonania: Karczochy pokroić w ćwiartki, papryki drobno posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wszystko wymieszać i dodać jeszcze majonez oraz ¾ sera. Doprawić do smaku pieprzem i przełożyć na blasze. Posypać całość resztą…
Baranina
Picadillo
by Katarzyna Wronowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag baraniny 30 dag czerwonej papryki w strąkach 25 dag pomidorów 1 cebula 2 jajka 6 dag masła pieprz sól kieliszek czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i dusić na połowie masła do miękkości. Obrać z twardej skórki i posiekać. Cebulę pokroić i poddusić na pozostałym maśle. Mięso umyć i…
Chłodniki
Pikantny chłodnik paprykowy
by Marzena • • 0 Comments
Wołowina
Bitki wołowe z czerwoną papryką
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 40 dag wołowiny 2 cebule strąk czerwonej papryki mąka tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które zbić lekko tłuczkiem po czym obtoczyć je w mące. Następnie obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, wówczas podlać odrobiną wody i dusić do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w paski paprykę oraz…