Składniki: 1 główka kapusty ¼ szkl. octu winnego ½ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na chwile aby kapusta zmiękła. Następnie skropić kapustę oliwą oraz octem. Całość lekko przemieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Kaśkę
Tag: czerwona kapusta
Sałatki
Sałatka z endywii Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 mała endywia kilka liści czerwonej kapusty 15 dag. żółtego sera 15 dag. winogron sos winegret Przygotowanie: Liście endywii umyć i delikatnie osuszyć. Umyte liście czerwonej kapusty poszatkować. Der pokroić w drobną kostkę. Winogrona umyć. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać gotowym sosem winegret i delikatnie wymieszać. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez…
Dziczyzna
Kuropatwa okryta czerwoną kapustą
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 1 kuropatwa 1 plaster słoniny 5 dag chudego wędzonego boczku 1 główka czerwonej kapusty 4 marchewki 2 cebule łyżka gęsiego smalcu 3 łyżki masła 2- dag surowej kiełbasy wieprzowej sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie opalić i natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie obsmażyć kuropatwę na…
Dziczyzna
Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½ łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…
Kaczka
Kaczka duszona z czerwoną kapustą
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: kaczka sól pieprz ½ łyżeczki tłuczonego jałowca 1 cebula główka czerwonej kapusty 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 100 g masła ćwierć łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny kawałek cynamonu 1 goździk Sposób wykonania: Kaczkę natrzeć solą, pieprzem oraz jałowcem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce. W między…