Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czeresnie

Kompot z czereśni

Składniki: 300 g czereśni ½ szkl. cukru 1 g kwasku cytrynowego 3 szkl. wody 1 szkl. wina Sposób wykonania:Wodę zagotować po czym wrzucić do niej owoce, cukier i kwasek cytrynowy.Całość  ugotować po czym odstawić do ostygnięcia.Na sam koniec wlać wino i wymieszać.

Piersi indycze z sosem czereśniowym

Składniki: 2 piersi z indyka 40 dag czereśni 5 dag płatków migdałów 1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka cukru szczypta tymianku 2 ziarna ziela angielskiego oliwa sól, pieprz   Przygotowanie: Piersi indyka delikatnie rozklepać, oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Czereśnie wydrylować, płatki migdałów…

Zupa wiśniowo- czereśniowa

Składniki: ½ kg wiśni 20 dag czereśni 15 dag cukru 2 łyżeczki soku z cytryny goździk łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag makaronu 4 łyżki śmietany sól listki mięty Sposób wykonania:   Wydrylowane wiśnie i czereśnie zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli, goździki oraz cukier i trzymać na ogniu około 10 minut. W między czasie …

Kompot z czerśni

Składniki: 1 kg czereśni 25 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru. W między czasie wydrylować czereśnie. Następnie przełożyć czereśnie do słoików i zalać gorącą zalewą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 15 min. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę