Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czeresnie

Czereśniowe ciasto

Składniki: 500 g czarnych czereśni 50 g cukru 125 g mąki cukier puder do posypania 0,3 l mleka 3 jajka sól Sposób wykonania; Czereśnie wydrylować po czym posypać cukrem i odstawić na 30 min. W między czasie jajka ubić, wówczas wsypać przesianą mąką oraz sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać dolewając stopniowo mleko. Mieszać do…

Nalewka dziadunia na rumie

Składniki: 2 kg czereśni 50 dag cukru 1 litr rumu 1 laska wanilii 10 goździków Sposób przyrządzenia: Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też…

Nalewka z czereśni

Składniki: 1 kg dojrzałych dorodnych czerwonych czereśni  0,5 kg cukru 1 l spirytusu 50% sok z 1 cytryny kawałek skórki z cytryny 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp.,  umyć i osączyć. Zalać spirytusem, dodać oczyszczoną z białej włókniny skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon, macerować w słonecznym miejscu…

Placek z czereśniami

Składniki: 20 dag mąki 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg wydrylowanych czereśni 20 dag Kasi Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Kasię z cukrem utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku, na końcu nie przerywając ucierania wsypywać po…

Sałatka z wołowiną

Składniki: 1 główka strzępiastej sałaty 30 dag. pieczonej wołowiny 25 dag. dojrzałych czereśni sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sałatę opłukać, osuszyć, położyć na talerzu i lekko oprószyć solą i pieprzem, i skropić sokiem z cytryny. Świeżo upieczoną wołowinę pokroić w kostkę. Czereśnie wydrylować. Pokrojone mięso i czereśnie ułożyć na sałacie, skropić sokiem z…