Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czeresnie

Kruchy placek z czereśniami

Składniki: schłodzone ciasto kruche opakowanie biszkoptów masło 500 g czereśni 3 białka 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Całość oprószyć pokruszonymi biszkoptami i ułożyć na dnie wydrylowane czereśnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Następnie białka…

Konfitury z białych czereśni

Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów  włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…

Likier czereśniowy

Składniki: 2 kg czereśni 6 szkl. koniaku 3 szkl. cukru 3 szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane wiśnie wrzucić do butelek po czym zalać je koniakiem. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i połączyć z syropem zrobionym z wody i cukru. Przelać ponownie do butelek i wystawić do lodówki.