.jpg)
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli
- 2 szkl. kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szkl. owoców
.jpg)
Składniki: schłodzone ciasto kruche opakowanie biszkoptów masło 500 g czereśni 3 białka 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Całość oprószyć pokruszonymi biszkoptami i ułożyć na dnie wydrylowane czereśnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Następnie białka…
Składniki: 1 szkl. pokrojonego pieczonego schabu 30 dag czereśni 1 ½ skl. ugotowanego ryżu 10 dag groszku z puszki 20 dag kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Sos: 3 łyżki soku z cytryny starta skórka z cytryny 1 ½ łyżeczki musztardy 3 łyżki…
Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…
Składniki: 2 kg czereśni 6 szkl. koniaku 3 szkl. cukru 3 szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane wiśnie wrzucić do butelek po czym zalać je koniakiem. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i połączyć z syropem zrobionym z wody i cukru. Przelać ponownie do butelek i wystawić do lodówki.