Składniki:
- 4-5 ugotowanych buraków
- 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry warzywnego bulionu z kostki
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, cukier, pieprz do smaku
Składniki: 2 szklanki soku ze świeżych lub kiszonych buraków 4 szklanki jogurtu naturalnego pęczek zielonego koperku garść natki zielonej pietruszki sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Do dużego szklanego naczynia wlać sok z buraczków i dodać jogurt naturalny. Posiekać koperek i natkę pietruszki, dodać do soku. Doprawić cukrem i solą do smaku , wymieszać. Podawać…
Składniki: 4 czerwone ugotowane buraczki 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Ugotowane buraczki kroimy w wąskie paseczki. Przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę, musztardę i ocet balsamiczny. Tak przygotowanym sosem polewamy buraczki. Podajemy jako przystawkę do drugiego dania. Smakuje też z pszennym pieczywem.
Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 średniej wielkości ziemniaki 20 dkg grzybów marynowanych 1 szklanka marynowanych pieczarek lub grzybów leśnych majonez Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na noc i ugotować w wodzie w której się moczyła. Buraki i ziemniaki również ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojone grzyby i pozostałe składniki przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać…
Składniki: 500 g buraków 4 łyżki starego chrzanu 50 ml octu winnego cukier sól szczypta kminku Sposób wykonania: Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec koło 15 minut. Po tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce, wówczas dodać chrzan i całość dokładnie wymieszać. Następnie zagotować ocet z dodatkiem kminku, soli oraz…