Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ćwikła

Ćwikła do drugiego dania

Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 korzenie chrzanu łyżka cukru sól sok z cytryny Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić a gdy ostygną obrać. Następnie pokroić je w słupki. Natomiast chrzan zetrzeć na tarce i dodać do buraków. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z…

Ćwikła w winie

Składniki: 5 buraków ćwikłowych 5 łyżek startego chrzanu sok z cytryny łyżka sparzonego kminku 100 ml kwasu burakowego 100 ml czerwonego wina sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczone buraki wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Następnie obrać je  i zetrzeć na tarce, wówczas dodać kminek, sok z cytryny , chrzan, wino oraz kwas burakowy. Całość dokładnie…

Świąteczna ćwikła

Składniki: ½ kg czerwonych buraczków 6 średnich kwaśnych jabłek 1 szklanka śmietany 1 słoiczek tartego chrzanu sok z cytryny sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie wyszorować, umyć, ugotować, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłka umyć poobierać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W szklanym naczyniu wymieszać buraki i…

Ćwikła z chrzanem

Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 5 łyżek świeżo utartego chrzanu 1 łyżka sparzonych ziaren kminku sok z cytryny ½ szklanki soku buraków ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i upiec w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie…