Składniki: 1 ½ kg cielęciny 2 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju ¼ litra bulionu mięsnego 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki keczupu 15 dkg tartego żółtego sera sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem i włożyć do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć do…
Tag: cielęcina
Listy
Mostek cielęcy faszerowany
by Aleksandra Domańska • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Jajko wbić do miseczki, dodać 2 łyżki masła, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie mięso natrzeć majerankiem i oprószyć solą po czym oddzielić…
Listy
Cielęcina faszerowana twarogiem
by Kaja Sokołowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 50 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranu ½ szl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone…
Listy
Eskalopki z grzybami
by Alina Borkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny przedniej 2 łyżki mąki 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu grzybowego 3 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron na…
Listy
Cielęcina duszona z majerankiem
by Łucja Czarnecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny przedniej 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wina Sposób wykonania: Cielęcinę oczyścić i osuszyć po czym oprószyć ja solą oraz pieprzem. Następnie natrzeć majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć cielęcinę z każdej strony po czym wlać 1…