Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na dość cienkie plastry, które lekko rozbić ręką po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąka. Następnie smażyć…
Tag: cielęcina
Listy
Pieczeń cielęca z kawiorem
by Grażyna Zawadzka • • 0 Comments
Składniki: 60 dag cielęciny 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki mąki 1 op śmietany 2 łyżki oliwy 1 cytryna 3 dag kawioru sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wlać ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.…
Listy
Cielęcina z orzechami
by Ewa Bąk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru 10 dag orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu czosnkowego z miodem 1 kieliszek sherry Sposób wykonania: Imbir poszatkować po czym wymieszać go z łyżką oliwy z oliwek i sosem sojowym. Powstałą marynatą zalać pokrojoną cielęcinę…
Listy
Gulasz cielęcy z pieczarkami
by Kuba Jasiński • • 0 Comments
Listy
Wątróbka cielęca z bananami
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki wątróbki cielęcej 2 banany 1 łyżeczka przyprawy curry sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki wody, zeszklić. Wątróbkę lekko rozbić, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na tym samym tłuszczu. Zdjąć z patelni wątróbkę i cebulę , lekko osolić. Na patelni roztopić masło…