Składniki:
- 1 kg nerek cielęcych
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka ostrego curry
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dag białej kiełbasy 80 dag cielęciny cebula 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu wołowego zielona papryka ½ szkl wytrawnego sherry 1 szkl kwaśnej śmietany łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki oraz cielęcinę pokrojoną w kostkę. Gdy się…
Składniki:
farsz: 600 g cielęciny bez kości 0,5 kalafiora 150g świeżych grzybów 40 g smalcu 40 g mąki 60 g masła babka: 1,3 ziemniaków 5 jajek 40 g smalcu pęczek natki pietruszki masło do formy bułka tarta Sposób wykonania: Cielęcinę wrzucić do osolonej wody i gotować. W połowie gotowania dorzucić do mięsa kalafior. W między…
Składniki: 1 kg cielęciny 5 kwaśnych jabłek 1 ½ łyżki cukru płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki śmietany 8 dkg masła 1 ½ szklanki jabłkowego wina 2 małe cebule sól, biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym…