Składniki: ½ kg mielonej cielęciny 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku 1 szkl bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas ją doprawić solą i przełożyć do mięsa.…
Tag: cielęcina
Porady i Ciekawostki
Eskalopki cielęce z pieczarkami
by Małgorzata Czop • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny 2 łyżki mąki 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu grzybowego 3 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na duże kawałki, które obtoczyć w mace i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina duszona z czosnkiem i majerankiem
by Iwona Ćwiek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa cielęcego 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek rozetrzeć razem z solą po czym dodać pieprz oraz majeranek. Wymieszać i natrzeć pastą mięso. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Wówczas wlać szklankę gorącej wody i trzymać…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina z orzechami włoskimi
by Franciszek Jackiewicz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru 10 dag łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu czosnkowego 1 kieliszek sherry Sposób wykonania: 1 łyżkę oliwy z oliwek wymieszać z sosem sojowym oraz imbirem. Mięso pokroić na paseczki i natrzeć marynatą, odstawić na…
Porady i Ciekawostki
Kotlety cielęce w śliwkowej marynacie
by Edyta Gąska • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania: Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe. Dodać białe wino, cynamon, imbir, goździki oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Następnie sznycle lekko rozbić dłonią i nasmarować marynatą. Odstawić…