Składniki: 1 kg cielęciny zadniej kilka plasterków słoniny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 bułka 2 dag suszonych grzybów ½ szkl mleka 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone ziarenka jałowca Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie ugotować je w tej sam…
Tag: cielęcina
Porady i Ciekawostki
Cielęcina duszona w białym winie
by Alicja Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Oczyszczone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnek przeciśniętym przez praskę. Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Wówczas zalać go szklanką gorącej wody i dusić pod…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina faszerowana z suszonymi figami
by Nikola Nykiel • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa na pieczeń 5 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranku ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę przekroić wzdłuż na pół i oprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie do twarogu dodać żółtko, bułkę tartą, tymianek…
Porady i Ciekawostki
Rolada z cielęciny z fasolką szparagową
by Daria Wójciak • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Eskalopki cielęce z ziołami
by Anna Tokarczyk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, które oprószyć solą, pieprzem oraz obtoczyć w mące. Obsmażyć go na rozgrzanym maśle z…