Składniki: 2 szklanki obranych orzechów włoskich 1 szklanka pokruszonego ciasta drożdżowego 25 dag cukru 2 cytryny 1 kieliszek rumu 6 dag czekolady 1/8 l mleka 3 dag wiórków kokosowych Sposób wykonania: Ciasto drożdżowe wymieszać z cukrem po czym dodać zmielone orzechy. Następnie dodać sok oraz startą skórkę z cytryny. Wlać rum, mleko z rozpuszczoną czekoladą.…
Tag: ciastka
Ciastka
Babeczki z granatem
by Agata Pankiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka musli z płatkami i bakaliami 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła pół opakowania budyniu 1 szklanka mleka do budyniu cukier do smaku pół owocu granatu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić, płatki w musli rozdrobnić, bakalie posiekać. Dodać z cukrem waniliowym oraz masłem do czekolady. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć…
Ciastka
Ciastka z dziurką
by Ola Sobiech • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg mąki 1/2 twarogu 1/2 szkl. cukru 1 łyżka sodki 4 jaja bez dwóch białek 0,5 kostki masła 2 płaskie łyżeczki octu Sposób wykonania: Twaróg razem z margaryną przetrzeć przez maszynkę. Następnie jaja rozetrzeć z cukrem i dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić po czym rozwałkować placki grubości ok. 0,5 cm. Z ciasta…
Ciastka
Ciastka angielskie z rodzynkami
by Marzena Rojewska • • 0 Comments
Składniki: 25 dag mąki 25 dag cukru 25 dag masła lub margaryny 6 jajek 10 dag rodzynków 2 dag otartej skórki cytrynowej 10 dag migdałów 3 dag cukru pudru 2 dag masła do smarowania blachy Sposób wykonania: Żółtka z cukrem oraz tłuszczem ucieramy do białości po czym dodać przesianą mąkę, posiekane migdały, skórkę otartą z…