Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Rogaliki waniliowe

Składniki: 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka tłuszczu     Sposób wykonania: Z mąki, masła, cukru oraz orzechów zagnieść ciasto, które wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i pokroić w kwadraty a następnie w…

Ciastka ze skwarek

Składniki: 30 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag skwarek 10 dag cukru szczypta cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Skwarki zmielić po czym dodać je do mąki razem z cukrem, jajkami i cynamonem. Całość dokładnie zagnieść po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Wstawić…

Talary owsiane

Składniki: 500 g płatków owsianych 200 g margaryny 180 g cukru zwykłego lub brązowego 10 g cukru waniliowego 2-3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki mąki tortowej   Sposób wykonania: Roztopić margarynę dodać do niej płatki owsiane. Ubić całe jajka z cukrem, dodać cukier waniliowy. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem i płatkami dodać…

Ryżowe słodkie kulki

Składniki: 1 torebka ryżu dmuchanego 20dag krówek 20 dag toffi 250 g masła 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Na patelni bez tłuszczu przyrumienić ryż. Następnie roztopić toffi, krówki, masło oraz kakao i dodać do ryżu. Całość szybko i dokładnie wymieszać Na sam koniec z masy formujemy owalne kulki.

Koperty Kamila

Składniki: 15-20 dkg masła jajko łyżka cukru pudru 30 dkg mąki kwaśna śmietana marmolada lub dżem sól tłuszcz Sposób wykonania: Masło, jajko, mąkę, cukier, sól oraz śmietanę zagnieść aby powstało elastyczne cisto. Następnie rozwałkować ją 3 razy tak jak cisto francuskie. Poprzekrawać w prostokąty na każdym z nich ułożyć trochę dżemu lub marmolady. Zawijamy każdy…