Składniki: ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szkl maki pszennej 1 kg chudej wieprzowiny 2 łyżki masła 2 łyżki oleju cebula marchewka łodyga selera naciowego ½ łyżeczki sproszkowanych goździków 2 wołowe kostki rosołowe ½ szkl octu winnego z jabłek ¼ szkl gotowego chrzanu Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą oraz pieprzem po czym obtoczyć …
Tag: chrzan
Listy
Klopsiki po Bawarsku
by Wanda • • 0 Comments
Listy
Sztuka mięsa z migdałowym sosem
by Julia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 1 cebula jarzyny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sos: 2 szkl mleka 1 szkl wywaru z cielęciny 2 łyżki startego chrzanu 40 g migdałów 1 łyżka startej cebuli 80 g masła 60 g mąki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso delikatnie rozbić po czym gotować na małym ogniu około 1…
Listy
Surówka z pasternaku, jabłek i chrzanu
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg obranego pasternaku 2 łyżki tartego chrzanu 20 dkg kwaśnych jabłek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, utrzeć na tarce, wymieszać sokiem z cytryny. Pasternak zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki surówki wymieszać, przyprawić do smaku.
Listy
Pieczony pasternak
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg obranego pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 4 łyżeczki oliwy sól, pieprz 1/3 szklanki bulionu 3 łyżki masła 4 łyżeczki tartego chrzanu ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki ½ posiekanego ząbka czosnku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Grubsze kawałki pasternaka pokroić wzdłuż na ćwiartki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pasternak, sól i…