Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szkl maki pszennej
- 1 kg chudej wieprzowiny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- cebula
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- ½ łyżeczki sproszkowanych goździków
- 2 wołowe kostki rosołowe
- ½ szkl octu winnego z jabłek
- ¼ szkl gotowego chrzanu
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w niej mięso.
Następnie obsmażyć go na złoto na rozgrzanym oleju po czym wyjąć go a do tego samego garnka wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę i plastry selera.
Całość przesmażyć i dodać jeszcze goździki, ocet, bulion oraz ponownie wrzucić mięso.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Po tym czasie zdjąć z ognia i wymieszać z chrzanem.