Składniki: 150 g ryżu 1 łyżka wytrawnego sherry 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego 900 g filetów z piersi z kurczaka 850 ml bulionu z kurczaka 2 pieczarki 60 g ponikła słodkiego 75 g brokułów 1 żółta papryka 4…
Tag: Chiny
Porady i Ciekawostki
Smażony ryż z warzywami
by Stanisława Rudzińska • • 0 Comments
Składniki: 125 g ryżu 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 60 g fasolki szparagowej 1 zielona papryka 4 kolby młodej kukurydzy 25 g kiełków bambusa 3 pomidory 60 g ugotowanego groszku 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po…
Porady i Ciekawostki
Frytki po chińsku
by Dorota Szymkowiak • • 0 Comments
Składniki: 650 g ziemniaków 8 łyżek oleju roślinnego 1 czerwona chili 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soli morskiej szczypta przypraw chili Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, z te zaś na cienkie paseczki. Następnie wrzuci ziemniaki do wrzącej wody, odczekać 2…
Porady i Ciekawostki
Kiełki bambusa, imbir i papryka
by Mateusz Jagielski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 225 g kiełków bambusa z puszki 2,5 cm laski imbiru 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 por 125 ml wywaru z warzyw 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki wody…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z warzyw po chińsku
by Iza Grześkowiak • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżeczki oleju roślinnego 2 marchewki 1 cukinia 4 kolby młodej kukurydzy 125 g kalafiora 1 por 125 g ponikało 225 g sera tofu 300 ml wywaru z warzyw 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki wody 1…