Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chili

Pikantna młoda kapusta Bok Choy z grilla

Składniki: 4 główki młodej kapusty Bok Choy 4 łyżki posiekanych, prażonych orzechów nerkowca Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu chili 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru 4 drobno posiekane ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umytą i osuszoną kapustę przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć po 2 połówki…

Adżika Gruzińska zielona

Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…

Adżika z przyprawą khmeli suneli

Składniki: 30 dkg khmeli  sunęli 10 dkg czosnku 10 dkg nasion kolendry 10 dkg mielonego kopru 1 szklanka białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek  obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.…

Sałatka z ogórka i kukurydzy konserwowej

Składniki: 1 obrany ogórek pokrojony na ćwiartki ½ szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1/3 szklanki włoskiego sosu sałatkowego ¼ łyżeczki płatków chili sól Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, pociąć na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowane ogórki posolić, umieścić na…