Składniki: 2 ogórki pokrojone wzdłuż na ósemki o długości 5 cm 3 dkg imbiru pokrojonego w „zapałkę” 1 oczyszczona z nasion pokrojona w paseczki czerwona paryczka chili sól Sos: 1,5 łyżki oleju sezamowego 1,5 łyżki sosu chili 1,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżeczki cukru Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, umieścić na sicie aby obsączyły się z…
Tag: chili
Listy
Sola zapiekana w marynacie
by Paulina Jaworek • • 0 Comments
Listy
Marynata z limonką i imbirem
by Adam Szymborski • • 0 Comments
Składniki: półtorej łyżki skórki startej z limonek 6 łyżek soku z limonek 2 strąki papryczki chili łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry 100 ml oleju Sposób wykonania: Skórkę i sok z limonki wymieszać z posiekaną papryczką chili, imbirem, curry oraz olejem.
Listy
Sos czosnkowy na gorąco
by Jan Ruszkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 roztarty ząbek czosnku 1–2 łyżeczek chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pasty z krewetek 2 łyżki oleju jadalnego Sposób wykonania: Do rondelka wrzucić czosnek, chili, sól pastę krewetkową i olej. Całość dokładnie wymieszać i gotować około 2 minut.
Listy
Jogurtowy sos z cebulką i chilii
by Ewa Gałązka • • 0 Comments
Składniki: 3 kubki jogurtu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki masła nać pietruszki sól Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i chili po czym dodać jeszcze kawałek masła i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.