Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: chili

Gruziński sos Tkemali

Składniki: 1 kg śliw bez pestek 2 papryczki chili 5 dkg cukru 2 dkg soli 6 ząbków czosnku 5 dkg natki pietruszki 5 dkg koperku szczypta mielonej kolendry Sposób przyrządzenia: Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i…

Pomidory małosolne

Składniki: pomidory koper papryczka chili Zalewa: 1 litr wody 2,5 łyżki soli 1 łyżka cykru 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Przygotować zalewę, w 1 litrze wody rozpuścić sól, cukier i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, odstawić aby wystygła. W dużym naczyniu układać warstwami…

Sos z wysp tropikalnych

Składniki: 1 szklanka majonezu 1/3 szklanki sosu chili 1 młoda zielona cebulka lub kilka piórek szczypiorku drobno posiekane 1 łyżka sosu tabasco ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, a najlepiej zmiksować. Odstawić na minimum 6 godzin do lodówki. Smacznego!