Składniki: 1 szklanka obranych i rozdrobnionych ząbków czosnku 1 łyżka mielonego chili sok z ½ cytryny sól do smaku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać, dodać ¼ szklanki zimnej, przegotowanej wody, zmiksować. Przyprawić do smaku solą. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Tag: chili
Dodatki
Tajska czerwona pasta curry
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg suszonych papryczek chili 10 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka suszonej kazirodki 4 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka otartej skórki limonki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pasty z krewetek sól Sposób przyrządzenia: Na suchej patelni wyprażyć,…
Przetwory domowe
Diabelska marynata
by Natasza • • 0 Comments
Marynata ta jest naprawdę „diabelsko” mocna i polecam ją osobom które są w stanie ją jeść. Ja stosuję marynatę jako dodatek, ale osoba pochodząca z Pakistanu która podała mi ten przepis zjadała strąki chili gryząc je powoli i ze smakiem. Tutaj ciekawostka, mimo 70 lat miała śnieżno białe zęby. Składniki: 1 kg małych cytryn o…
Zakąski
Papryczki w cieście tempura
by Maria • • 0 Comments
Składniki: zielone ostre papryczki olej do smażenia Ciasto: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 2 kostki lodu woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę Sposób przyrządzenia: Zacznijmy od kilku uwag. Przekąska ta jest smaczna, a jednocześnie bardzo ostra. Aby tą…
Przetwory z ogórków
Ogórki pikantnie marynowane
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: ogórki papryczki chili lub inne ostre czosnek koper liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, gorczyca Marynata: 1 l wody ½ szklanki octu spirytusowego 10 dkg cukru 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Ogórki i papryczkę dokładnie umyć. Na dno sterylnego słoika ułożyć łodygi kopru i pozostałe przyprawy, dopełnić ogórkami i jedną lub dwoma ostrymi paprykami. Składniki…