Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne udka kurczaka z grilla lub piekarnika

Składniki:

    • 8 świeżych udek kurczaka
  • Marynata:

    • ½ szklanki oliwy
    • 1/3 szklanki soku z cytryny
    • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • ½ łyżeczki mielonego chili

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią udka, odstawić przykryte na kilka godzin do lodówki. Grilla lub piekarnik mocno nagrzać. Obracając kilkakrotnie mocno mięso obrumienić. Przełożyć porcje w miejsce w którym  na grillu jest niższa temperatura i dopiec udka przez około 20 minut. Podawać z pieczywem, frytkami itp. z dodatkiem surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *