Składniki:
- 1 kg odwłoków dużych krewetek
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 4 krople ostrego sosu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Krewetki umieścić w misce, zalać marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny kilkakrotnie mieszając. Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki (uprzednio namoczone w wodzie). Grillować przez 2 – 3 minut z każdej strony, Podawać z białym pieczywem lub ryżem z dodatkiem surówki.