Składniki: 60 dag filetów 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka jasnego miodu 4 łyżki śmietany 2 szkl mleka 1 kostka bulionu 1 cytryna kilka listków szałwii gałązka koperku sól pieprz Sposób wykonania: Filety natrzeć pieprzem po czym zalać je mlekiem. Następnie na rozgrzanym…
Tag: cebula
Listy
Marynowana cebula
by Tadeusz Milewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych cebulek ½ l białego wytrawnego wina 1 szkl 6%octu winnego 1 strączek papryczki chili kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki cukru 1 ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Cebulki przełożyć do miski i zalać je 1 szklanką wrzącej osolonej…
Listy
Śledzie z burakami
by Danuta Sobolewska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg buraków 4 filety śledzi w oleju 1 cebula 1 szkl oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz 1 łyżeczka majeranku ½ cytryny Sposób wykonania: Buraki zalać wodą z dodatkiem kostki rosołowej i ugotować po czym odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, które skropić je sokiem…
Listy
Kawior z bakłażana
by Barbara Kwiecień • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego bakłażana ugotować razem ze skórką, następnie odcedzić a gdy ostygnie wówczas obrać ze skórki i drobno pokroić. Następnie poszatkować cebulę i sparzyć ją wrzątkiem i…