Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z burakami

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • 4 filety  śledzi w oleju
  • 1 cebula
  • 1 szkl oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ cytryny

Sposób wykonania:
Buraki zalać wodą z dodatkiem kostki rosołowej i ugotować po czym odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, które skropić je sokiem z cytryny.
Następnie układać w półmisku warstwami buraki, pokrojone śledzie oraz cebulę pokrojoną w piórka i tak do skończenia składników.
Każdą warstwę posypując przyprawami.
Na koniec zalać całość oliwą z oliwek i wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *