Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
Sos;
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżka sosu Worcester
- sól
Sposób wykonania:
Żeberka zalać bulionem warzywnym.
Dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i ugotować do miękkości.
W między czasie seler oraz cebulę posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać pomidory, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, tabasco oraz sól do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Odcedzone żeberka posmarować sosem i piec na złoto na grillu.
W trakcie grillowania obracając, aby żeberka równomiernie się zarumieniły.