Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z sosem barbecue

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu

Sos;

  • 1 cebula
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • sól

Sposób wykonania:
Żeberka zalać bulionem warzywnym.
Dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i ugotować do miękkości.
W między czasie seler oraz cebulę posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać pomidory, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, tabasco oraz sól do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Odcedzone żeberka posmarować sosem i piec na złoto na grillu.
W trakcie grillowania obracając, aby żeberka równomiernie się zarumieniły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *