Składniki:
- 800 g wołowiny bez kości
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- gałązka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 0,5 l ciemnego piwa
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka czerstwego octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Mięso pokroić w kostkę po czym oprószyć go solą, pieprzem oraz mąką i przesmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
Gdy mięso się zarumieni przełożyć go do garnka.
Natomiast na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę po czym przełożyć ją do mięsa a na patelnie wlać piwo.
Doprowadzić do wrzenia i również przelać do mięsa.
Wrzucić jeszcze liście laurowe oraz tymianek i trzymać po przykryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Pod koniec duszenia wlać ocet i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.