Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Marynata:
- 1 szkl jasnego piwa
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka posiekanego majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka cząbru
- kilka rozgniecionych ziarenek jałowca
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber.
Wrzucić jeszcze ziarenka jałowca.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć do marynaty.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie żeberka wyjąc z marynaty i posmarować je olejem z dodatkiem posiekanego czosnku.
Piec na ruszcie często obracając aby równomiernie się zarumieniły.