Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 800 g przecieru pomidorowego
- 400 g pomidorów w kawałkach w sosie własnym
- sól
- pieprz
Składniki: ½ szkl cukru sok z 1 cytryny 6 czerwonych pomidorów 6 żółtych pomidorów ¼ szkl posiekanej czerwonej cebuli ¼ szkl posiekanej kolendry Sposób wykonania: Do rondelka wlać ½ szkl wody i wsypać cukier, gotować na małym ogniu, aż cukier sie rozpuści i zacznie tworzyć się karmel. Wówczas dodać sok z cytryny i całość dokładnie…
Składniki: 2 kg cebuli ½ kostki masła 1 szkl wytrawnego białego wina 1 łyżka mąki 1 bagietka 200 g ementaleru sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, gdy ściemnieje oprószyć ją mąką i chwilę razem smażyć. Następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać stopniowo wino oraz 1,5 litra…
Składniki: 3 łyżki masła 2 szkl posiekanej cebuli 2 szkl ryżu ½ szkl posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, kopru, estragonu 4 szkl bulionu warzywnego sól pieprz 1 liść laurowy Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej ryż i smażyć cały czas mieszając aż ryż się zarumieni. Następnie bulion zmiksować razem z…