Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw z zielonego ryżu

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 szkl posiekanej cebuli
  • 2 szkl ryżu
  • ½ szkl posiekanej natki pietruszki, szczypiorku, kopru, estragonu
  • 4 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej ryż i smażyć cały czas mieszając aż ryż się zarumieni.
Następnie bulion zmiksować razem z ziołami, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym przelać całość do ryżu.
Doprowadzić do wrzenia, dodać listek laurowy i na małym ogniu gotować jeszcze przez 25 minut.
Przed podaniem odstawić na 5 minut po czym wymieszać całość widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *