Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciecierzyca Tahiti

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki Tahiti
  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • 4 chlebki pita
  • 1 szkl kiełków lucerny
  • 12 pomidorków koktajlowych

Sposób wykonania:
Do miski wsypać ciecierzycę, Tahiti, kminek oraz wlać połowę soku z cytryny.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, wówczas nie przerywając miksowania wlewać stopniowo oliwę z oliwek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny.
Następnie pitę przekroić na pół, nie przecinając  do końca  i wypełnić je humusem.
Do każdej włożyć po garstce lucerny oraz po 6 kawałków pomidora.
Całość skropić oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *