Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki Tahiti
- 1 łyżka zmielonego kminku
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- pieprz
- 4 chlebki pita
- 1 szkl kiełków lucerny
- 12 pomidorków koktajlowych
Sposób wykonania:
Do miski wsypać ciecierzycę, Tahiti, kminek oraz wlać połowę soku z cytryny.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, wówczas nie przerywając miksowania wlewać stopniowo oliwę z oliwek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny.
Następnie pitę przekroić na pół, nie przecinając do końca i wypełnić je humusem.
Do każdej włożyć po garstce lucerny oraz po 6 kawałków pomidora.
Całość skropić oliwą z oliwek.