Składniki: 30 dag płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 4 ugotowane buraki cebula 5 ziemniaków mały słoiczek majonezu sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: Ugotowane buraki, jajka oraz ziemniaki zetrzeć na tarce, śledzie pokroić w paseczki a cebule posiekać. Następnie układać wszystkie składniki na przemian w salaterce. Każda warstwę polać cienką warstwą majonezu i oprószamy…
Tag: buraki
Kapusta
Kiszona kapusta z buraczkami
by Wiktoria Cioch • • 0 Comments
Składniki: 0, 5 kapusty kiszonej 2 szkl. białej fasoli 2 czerwone buraki 1 cebula olej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę sparzyć wrzątkiem, buraki i fasolę ugotować osobno w osolonym wrzątku . Następnie ugotowane buraki pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać poszatkowaną kapustę oraz ugotowana fasolę. Całość dokładnie wymieszać i skropić olejem. Doprawić do…
Sałatki
Sałatka z buraków z jabłkiem a ananasem
by Sylwia Szydełko • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka 50 dag buraków 150 ml jogurtu naturalnego 40 dag ananasa z puszki łyżka miodu łyżka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonym wrzątku po czym je odcedzić, obrać i pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny. Następnie majonez…
Koktajle i Shake
Energetyczny sok z buraków z cytryną
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone buraki 2 szklanki jogurtu naturalnego 0% 2 cytryny sól, pieprz do smaku ¾ szklanki soku z buraków Sposób przyrządzenia: Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do szerokiego naczynia włożyć buraki , zalać jogurtem naturalnym i sokiem z buraków, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Gotowy napój…
Surówki
Surówka warzywna do słoików
by Janusz Lisewski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg białej kapusty 1 kg marchewki 150 g buraków 60 g pietruszki 60 g pora 60 g selera 25 g soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, natomiast marchewkę, pietruszkę, buraki, pora i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą. odstawić w temperaturze pokojowej pod…