Składniki: 1 kg węgorza 1 szkl białego wytrawnego wina ziele angielskie liść laurowy goździki sól pieprz 1 szkl bulionu warzywnego Sposób wykonania: Węgorza dokładnie oczyścić, usuwając skórę oraz odcinając głowę. Następnie pokroić go na mniejsze kawałki, które natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przełożyć węgorza do rondla, zalać go…
Tag: bulion
Porady i Ciekawostki
Żołądki drobiowe w bulionie
by Urszula Maj • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żołądków 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Żołądki dokładnie oczyścić, odkrawając zbędny tłuszcz. Następnie wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać chwilę na małym ogniu po czym wlać bulion. Gotować pod przykryciem około godziny. Po…
Porady i Ciekawostki
Zupa z muli Artura
by Artur Wierzbowski • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos orzechowy z cebulką
by Róża Klimas • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl orzechów włoskich 1 cebula ½ cytryny 1 szkl bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Do rondelka wlać bulion, zagotować. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cebulę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec wrzucić posiekane orzechy…
Porady i Ciekawostki
Sos grzybowy z wędzoną szynką
by Elżbieta Lemańska • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina kilka suszonych grzybów 2 plastry wędzonej szynki kilka plasterków suchej kiełbasy 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki szczypta mielonej papryki ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i…