Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony węgorz w winie

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • goździki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl bulionu warzywnego

Sposób wykonania:
Węgorza dokładnie oczyścić, usuwając skórę oraz odcinając głowę.
Następnie pokroić go na mniejsze kawałki, które natrzeć solą oraz pieprzem i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie przełożyć węgorza do rondla, zalać go winem oraz bulionem.
Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie rybę przełożyć na półmisek a wywar  jeszcze gotować aż większość płynu odpruje i powstanie gęsty sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *