Składniki:
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- kilka suszonych grzybów
- 2 plastry wędzonej szynki
- kilka plasterków suchej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- szczypta mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i po kilku godzinach ugotować po czym posiekać.
W miedzy czasie szynkę, kiełbasę oraz ogórki pokroić w paseczki.
Następnie na połowie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup i dusić na małym ogniu kilka minut.
W między czasie na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Po około 5 minutach wlać wino, dodać ketchup razem z cebulą oraz ogórki, grzyby razem z wywarem, kiełbasę i szynkę.
Wrzucić roztarte przyprawy i doprawić jeszcze solą, pieprzem, mieloną papryką oraz zielem angielskim.