Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grzybowy z wędzoną szynką

Składniki:

  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • kilka plasterków suchej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i po kilku godzinach ugotować po czym posiekać.
W miedzy czasie szynkę, kiełbasę oraz ogórki pokroić w paseczki.
Następnie na połowie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup i dusić na małym ogniu kilka minut.
W między czasie na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Po około 5 minutach wlać wino, dodać ketchup razem z cebulą oraz ogórki, grzyby razem z wywarem, kiełbasę i szynkę.
Wrzucić roztarte przyprawy i doprawić jeszcze solą, pieprzem, mieloną papryką oraz zielem angielskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *