Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bulion

Zupa krewetkowa pikantna

 

Składniki:

 

  • 25 dkg całych krewetek
  • 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
  • 1 litr mocnego bulionu drobiowego
  • 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
  • 20 dkg pokrojonych pieczarek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu z limonki
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
  • 1 ostra papryczka chili
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Zupa pomidorowa z krewetkami

Składniki: 1 kg odwłoków średniej wielkości krewetek ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek ½ posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu drobiowego śmietana (alternatywnie) Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i krewetki. Smażyć razem 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy i po…

Wołowina po pastersku

Składniki: 80 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w grubą kostkę 1/3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 15 dkg piure pomidorowego 2 pomidory pokrojone w ćwiartki 1 szklanka wywaru mięsnego 1 cebula pokrojona w pół plasterki ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku 3 obrane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 szklanki mini marchewek sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…

Galaretka z tuńczyka

Składniki: 3 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie mrożonki warzywnej 300 ml bulionu drobiowego sok z 1 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietany 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuńczyka odcedzić z sosu, rozgnieść widelcem i wymieszać z koncentratem. Mieszankę warzywną gotować przez 5 min w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i…