Składniki:
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 opakowanie mrożonki warzywnej
- 300 ml bulionu drobiowego
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka odcedzić z sosu, rozgnieść widelcem i wymieszać z koncentratem. Mieszankę warzywną gotować przez 5 min w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem. Śmietanę utrzeć z sokiem z cytryny, dodać do tuńczyka i warzyw. Zagotować bulion z rozpuszczona żelatyną. 1/4 wywaru wlać do podłużnej salaterki i wstawić do lodówki, żeby stężało. Resztę wywaru wymieszać z masą warzywno-tuńczykową. Przełożyć do formy i odstawić do lodówki na 2 godziny.