Składniki:
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
- 1 laska cynamonu
- 1 rozcięta wzdłuż laska wanilii
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki suszonego biedrzyńca
- 1 pokrojony w plastry banan
- 1 pokrojony w kostkę plaster ananasa
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia, schłodzić, rozpuścić w niej miód. Wszystkie składniki nalewki umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem i wodą z miodem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie, kilkakrotnie w tym okresie energicznie potrząsając gąsiorkiem. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.