Składniki:
Farsz:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej(nie w torebkach)
- 20 dag tłustego twarogu
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody(ja daję ciepłą)
- 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto z podanych składników. Odłożyć na ok 15 min. Kaszę ugotować na sypko. Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ser połączyć z kaszą i przemielić przez maszynkę. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Z ciasta zrobić wałek i podzielić na ok. 30 krążków. Farszem nadziewać pierogi. Ugotować, osączyć i podsmażyć na maśle ze zrumienioną na złoto cebulką.