Składniki:
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1 łyżeczka sody
- 15 dag margaryny(nie masła)
- 3,5 łyżki miodu
- 3 jaja
- 50 ml rumu
- 10 dag cukru
- 1l mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 10 dag masła
- cukier waniliowy
Krem:
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić miód, przestudzić. Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, cukier i sodę a na końcu miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, każda rozwałkować i piec ok.15 min. Upieczone placki przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły. KREM: Zagotować mleko, pomalutku dodawać kaszę do momentu, żeby zgęstniało, wsypać cukier. Przestudzić. Wymieszać z masłem i cukrem waniliowym. Placki nasączyć rumem i przełożyć kremem. Wierzch ciasta można polać roztopioną czekoladą lub lukrem.