Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w parmezanie

Składniki:

    • 3 duże filety z kurczaka
    • 5 dkg sera parmezan
    • ½ szklanki mąki
    • 5 obranych ze skóry, drobno posiekanych migdałów
    • ½ łyżeczki proszkowanego czosnku
    • ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół
    • 6 łyżek sosu pomidorowego – opcjonalnie
    • 15 dkg sera mozzarella
    • 2 łyżki tartego sera parmezan
    • 1 jajko
    • olej
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Każdy filet przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić solą i pieprzem, rozbić lekko młotkiem do mięsa. Wymieszać tarty parmezan z mąką, czosnkiem w proszku, ziołami i migdałami. Jajka skłócić. Każdą porcję mięsa zanurzyć w jajku, obtoczyć w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na złoty kolor. Podpieczone kotlety ułożyć na blasze do pieczenia, na każdym ułożyć plaster sera mozzarella i parmezan i ewentualnie polać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 20 minut. Podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *