Składniki:
- 3 duże filety z kurczaka
- 5 dkg sera parmezan
- ½ szklanki mąki
- 5 obranych ze skóry, drobno posiekanych migdałów
- ½ łyżeczki proszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół
- 6 łyżek sosu pomidorowego – opcjonalnie
- 15 dkg sera mozzarella
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Każdy filet przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić solą i pieprzem, rozbić lekko młotkiem do mięsa. Wymieszać tarty parmezan z mąką, czosnkiem w proszku, ziołami i migdałami. Jajka skłócić. Każdą porcję mięsa zanurzyć w jajku, obtoczyć w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na złoty kolor. Podpieczone kotlety ułożyć na blasze do pieczenia, na każdym ułożyć plaster sera mozzarella i parmezan i ewentualnie polać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 20 minut. Podawać z makaronem.