Składniki:
- 80 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w grubą kostkę
- 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 15 dkg piure pomidorowego
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 1 cebula pokrojona w pół plasterki
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki tymianku
- 3 obrane ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 szklanki mini marchewek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę przyprawić, obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać olej i obrumienić na nim mięso. Podlać wywarem mięsnym, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu przez 90 minut. Ponieważ potrawa lubi się przypalać należy ją dosyć często mieszać i uzupełniać odparowany wywar. Do podduszonego mięsa dodać marchewki, ziemniaki i cebulę. Gdy składniki potrawy będą miękkie dodać piure pomidorowe i pomidory, gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Potrawa ta znakomicie smakuje ugotowana w kociołku nad ogniskiem. Podawać z pieczywem.
1 comment for “Wołowina po pastersku”