Składniki:
- 1,5 kg filetów z łososia
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
- 3 dkg drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- ¾ szklanki pikantnego sosu pomidorowego
- 2 szklanki majonezu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 szklanka posiekanych ulubionych ziół
Majonez salsa:
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć oliwą. Bułkę wymieszać z posiekanymi orzechami i obtoczyć w tej mieszance filet z łososia. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim na złoty kolor porcje ryby. Wstawić do piekarnika aby rybę dopiec. W międzyczasie dokładnie wymieszać składniki sosu. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku i obficie polać przygotowanym sosem.