Składniki:
- 25 dkg całych krewetek
- 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
- 1 litr mocnego bulionu drobiowego
- 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
- 20 dkg pokrojonych pieczarek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu z limonki
- 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 ostra papryczka chili
- chili w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać z chitynowych pancerzyków, odwłoki oddzielić od korpusu, usunąć z nich czarne jelito. Pancerzyki wypłukać. Część bulionu doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać pancerzyki krewetek, gotować 30 minut, odcedzić. Dolać resztę rosołu, dodać palczatkę cytrynową i pokrojone pieczarki, doprowadzić do wrzenia i zredukować ogień, dodać odwłoki krewetek,kalmary, powoli gotować przez 3 minuty. Dodać sok z limonki, sos rybny, cebulę dymkę, posiekaną papryczkę i nać kolendry. Doprowadzić do wrzenia, przyprawić i podawać.