Składniki: 350 g szpinaku 30 g masła sól 1 l rosołu wołowego 250 g ryżu 1 jajko biały zmielony sera 6 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Szpinak opłukać po czym wrzucić do rondla i trzymać na ogniu przez kilka minut, wówczas odsączyć go z nadmiaru wody, wówczas posiekać go na duże kawałki. Następnie wrzucić szpinak…
Tag: bulion
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Gosi
by Małgorzata D • • 0 Comments
Rosół
Rosół z kostkami parmezanu
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 4 łyżki stopionego masła 150 g startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 150g mąki 1,5 l bulionu z kury Sposób wykonania: Do parmezanu wbić jajko, dodać maso oraz sól i gałkę muszkatową do smaku. Całość dokładnie mieszając dodając stopniowo mąkę. Następnie przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem o boku 22 cm. Wstawić do…
Zupy
Chlebowa zupa z serem
by Anna C • • 0 Comments
Składniki: 88 kromek wiejskiego chleba 2 ząbki czosnku 200g sera gruyere 1, 25 l bulionu wołowego sól pieprz Sposób wykonania: W rozgrzanym piekarniku zarumienić kromki chleba po czym natrzeć je czosnkiem. Następnie układać kromki chleba w glinianym naczynie przekładając plastrami sera. Oprószyć solą oraz pieprzem i zalać całość rosołem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 200…
Włochy
Salsa besciamella
by Bogumiła • • 0 Comments
Składniki: ½ kostki masła ¼ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. mąki 5 ½ l mleka 2 l bulionu drobiowego ¾ szkl. startego sera pecerino Romano Sposób wykonania:Do roztopionego masła dodać oliwę, po czym oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.Następnie lać mleko oraz bulion.Ponownie wymieszać i trzymać na średnim ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie zdjąć…